ELDE AÇMA ISPANAKLI BÖREK
EĞER ELDE AÇMA BÖREK SEVİYORSANIZ Kİ KİM SEVMEZ VE BİRAZDA
AÇMA BECERİNİZ VARSA BU TARİF TAM SİZLİK .UZUN ZAMANDIR ARAŞTIRDIĞIM EL AÇMASI
BÖREK TARİFLERİNDEN EN ÇOK BEĞENDİĞİM BU OLDU .O HALDE TARİFE GEÇEYİM DE SİZ DE
İNŞALLAH DENER VE BEĞENİRSİNİZ.
MALZEMELER
10 su bardağı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
yumuşak bir hamur olana kadar
ılık su
42 gr lık mayanın yarısı ya da
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
İÇ MALZEMESİ
Yarım kilo ıspanak
1 kurusoğan
karabiber,pulbiber,tuz
2-3 kaşık sıvıyağ
SOSU İÇİN
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
3 yumurta
YAPILIŞI
Unun ortasını havuz gibi açın.
Tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin.
Ilık suyu azar azar ekleyerek
poğaça hamuru kıvamında bir hamur elde edin.
Hamuru 6 eşit parçaya bölün.Mayalanması
için ağzı kapalı bir kaba koyun yaklaşık 20 dk dinlendirin.Bu arada içini
hazırlayın yıkanıp iyice suyu süzülen ıspanağı doğrayın ,kuru soğanı doğrayıp
ekleyin,baharatını,yağını ekleyin dilerseniz beyaz peynir ekleyebilirsiniz
.Aslında iç kısmı tamamen zevkinize kalmış.
Mayalanan hamurlardan birini
alın ve elinizde fazla yıpratmadan oklava ile incecik açın.Yapacağınız tepsiden
3 parmak kadar taşmalı.İlk yufkayı yağlanmış tepsiye serin.Sostan 2-3 kaşık her
yerine gezdirin.sonra diğer hamurları da bu şekilde hazırlayıp hamurları bu
sefer tepsiden taşırmadan oklavayı sağa sola hareket ettirerek içine katlı bi şekilde
serin. 3 kat hamuru serince iç malzemesini koyun .Kalan diğer hamurları da açıp
serdikten sonra kalan sosu üzerine sürüp dilimleyin 180-200 dereceli fırında kızarana
kadar pişirin.
AFİYET OLSUN...
Bu börekle ilgili ufak bir o
kadar da hoş bir anım var.Tarifi bulduğum ve sık sık yaptığım zamanlarda arkadaşları
davet ettim.Bir gayret böreği hazırladım ve sıcak sıcak ikram ettim.Bütün böreği
servis tabağına koydum.O kadar beğendiler ki sofradaki diğer ikramlarıma elleri
hiç gitmiyor(ben mutluluktan havalardayım tabi).Hiç sesimi çıkarmadan hem
izliyor hemde ben de böreği afiyetle yiyorum.Arkadaşlar sofradan kalkıp koca
bir tepsi böreğin tepsiden uçtuğunu görünce hem şaşırdılar hem de 'Bu tarif
tutar canım ellerine sağlık tebrikler 'dediler.Ne kadar mutlu olduğumu
anlatmama gerek var mı?İşte böyle güzel bir tarif.Denemeyen pişman olur diyorum
ne diyim :)
Yorumlar
Yorum Gönder